top of page

Wat te regelen

Mijn 4de blog, Het is ondertussen 2025 En het is nog ongeveer 1,5 maand voor dat ik vertrek. En er zijn nog wel een aantal zaken die ik goed moet regelen. Zoals, hoe behoud ik nu mijn Nederlandse bedrijf. Want ik wil in Nederland zaken blijven doen. Maar de overheid verplicht mij uit te schrijven omdat ik in de 12 maanden van het jaar meer dan 8 maanden Nederland uitga. En de Kamer van koophandel verplicht mij om ingeschreven te staan in Nederland. Werkt dus lekker tegen elkaar in. Mijn (ziektekosten) verzekering heb ik nu wel geregeld. Ik raak straks mijn Nederlandse normale ziektekostenverzekering kwijt omdat ik mij uitschrijf uit Nederland. Daarom heb ik een verzekering afgesloten voor mensen die voor langere tijd Nederland verlaten. Bij deze maatschappij heb ik dan straks al mijn verzekeringen lopen zoals: ziektekosten-, reis-, aansprakelijkheid verzekering en nog een aantal. Mooi onder 1 dak want dat heb ik het liefst. Dit is ook een Nederlandse maatschappij, dus als ik straks in een nood/vervelende situatie kom, dan kan ik gewoon in het Nederlands deze zaken regelen en dat 24/7. Dit vind ik persoonlijk wel erg fijn. Niet dat mijn Engels zo slecht is maar in een nood/vervelde situatie ben ik toch blij, als ik gewoon Nederlands kan spreken. Wat moet ik nog meer regelen. Mijn financiën. Hier ga ik niet te diep op in maar ik zorg ieder geval dat er ook hier in Nederland iemand is, die zaken voor mij kan regelen. Wat ik wel zal vertellen is dat je een persoon die jij GOED vertrouwd kan machten voor jouw bankzaken. Ook kan je bij jouw verzekeringsmaatschappij aangeven dat er een persoon is die namens jou zaken mag doen. Vraag bij je verzekeringsmaatschappij hoe en wat. Ook weer zoiets wat prettig is om te hebben. Ook heb ik een handboek nabestaande. WAT!? Een handboek nabestaande. Waarschijnlijk weet je niet eens wat het is. Het is een handleiding/document die er speciaal is voor jou directe naaste.  Zodat als jij zelf jouw zaken niet kan regelen omdat jij zwaargewond in het ziekhuis ligt of nog erger, dat jij bent overleden. Jou direct naaste niet door je hele administratie moet spitten voor belangenrijke gegevens, adressen en telefoonnummers. En als je wel komt te overleiden staan hier ook al jouw wensen in. En de contact gegevens van vrienden en familie. Ja we gaan er allemaal van uit dan we wel de 80 halen of misschien wel meer, maar helaas zijn er toch een hoop mensen die dat niet halen. Een ongeluk is zo gebeurd of misschien val je wel plots neer. Ik heb het om mij heen zien gebeuren dat mensen in de 30 of net voor de 30 op eens neer vielen en zei en de mensen om hun heen dachten dat ze kerngezond waren. Dus just in case. Dit handboek is gratis te downloaden. Je vindt een link onderaan deze blog. En nee je hoeft niet eens op reis te gaan om deze te gebruiken. Misschien iets voor jou? 


Hmmm wat moet ik nog meer regelen of heb ik al geregeld. Ohh dat is trouwens nog wel een lijst. Dit zijn zaken die je ver van tevoren al moet regelen. Je vaccinaties en misschien is het al handig om een beetje de lokale taal te leren in zo’n geval als die mij dat ik door Zuid-Amerika ga reizen. Ik ben ongeveer een half jaar geleden begonnen met de Spaanse taal te leren. In mijn geval doe ik dit via Duolingo. Dit is een app waar je op spelenderwijs de taal leert. Persoonlijk vind ik dit een leukere manier dan een studie. Daarnaast luister ik nu al Spaanse muziek en kijk ik films en series in het Spaans met Nederlandse ondertiteling. Jaren terug ben ik door Taiwan gereisd. En met mijn naïeve kop ging ik er natuurlijk vanuit dat iedereen door de hele wereld wel Engels spreekt, dus mooi niet. Daar spreken ongeveer net zo veel mensen Engels als hier Spaans. Het zijn er genoeg maar je moet ze maar net treven. Ik heb die reis heel veel met handen en voeten gedaan en met een boekje waarin heel veel plaatjes en pictogrammen staan gesorteerd op onderwerpen als: medisch, reizen, eten, etc. Vraag maar even bij de boekhandel die kunnen je vast wel verder helpen. Zo'n boekje is zo verdomd handig. En je hebt er geen internet voor nodig en de batterij raakt nooit leeg. Maak jij je niet zo druk over internet of hoe vol je batterij is. Heb je altijd nog google traslate met die app kan je zelfs teksten op een muur of op tafel. Denk aan de menukaart live vertalen. Of je schrijft een zin in het Nederlands en selecteert de taal die je wilt en je zegt vertalen.


Dan zijn er nog de visums. Misschien heb jij die wel nodig. In sommige gevallen kan hier wel wat tijd overheen gaan. Dus dat is wel handig om op tijd te regel. Zelf heb ik al uitgezocht dat ik voor Peru, Bolivia en Chili geen visum nodig heb. Met mijn Nederlandse paspoort kan ik 90 dagen in het land blijven zonder een visum aan te hoeven vragen. Dan nog het paspoort. Ga je buiten EU-landen, of de EER landen reizen dit zijn: Monaco, Montenegro, San Marino, Servië, Turkije en Zwitserland. Dan is je ID-kaart voldoende. Voor de eilanden die bij het Koninkrijk der Nederlanden horen ligt het eraan of je langer dan 30 dagen er wil blijven. Voor alle andere gevallen is het noodzakelijk dat je een paspoort hebt. En in veel gevallen moet hij ook minimaal 6 maanden geldig zijn. Dus check dit ;) 


Dan nog een dingetje. Je kan je bij veel ambassades online doorgeven dat jij komt reizen in dat land. Zo weten ze dat jij daar bent maar ook kunnen zei in die periode jou wijzigingen doorgeven over de situatie in het land. Wat ikzelf wel prettig vind. Ook deze link vind je onderaan de pagina. 


Medicatie en je medisch paspoort: gebruik je medicatie? Dan neem je deze uiteraard mee op reis! Maar ook extra medicatie, zoals malariapillen, kun je natuurlijk meenemen. Wel is het handig dat je hiervoor bij je apotheek een medisch paspoort aanvraagt. Dit is niet meer dan een uitdraai van jouw medicatie, maar erg belangrijk voor hetzelfde doeleinde als je vaccinatieboekje. Zo kun je in gevallen van nood snel geholpen worden en weten de artsen welke medicatie jij gebruikt. Daarnaast is het prettig dat je met het medisch paspoort bij de douane aan kan aantonen welke medicatie je bij je hebt en dat deze uit zijn gegeven door een erkende arts of apotheek.  


Heb jij nog geen DigiD? Vraag je DigiD aan voordat jij jezelf uitschrijft bij je gemeente. Het is makkelijker om een DigiD vanuit Nederland aan te vragen dan vanuit het buitenland. Met je DigiD kan jij ook vanuit het buitenland inloggen bij Nederlandse organisaties. Daarnaast kan jij met DigiD online zaken regelen met organisaties in andere Europese landen die zijn aangesloten bij Europees inloggen (eIDAS).   

Heb je al DigiD? En verandert jouw telefoonnummer bij de verhuizing naar het buitenland? Geef deze wijziging dan door voordat jij jouw oude telefoonnummer opzegt.  


We zijn er bijna. We hebben ook nog het het Internationaal rijbewijs. Want misschien wil je daar ook wel zelf een voertuig besturen. In dat geval heb je vaak ook dit papiertje nodig die je simpelweg gewoon kan kopen. Ieder geval bij de ANWB. Zeker wanneer je een auto wil huren is dit zeer handig. Niet vergeten dus. Dit heb je nodig voor de aanvraag:  (tekst even gekopieerd van de ANWB site)  Tevens weer een link onderaan de pagina. 

  • Een recent adresbewijs, zoals bijvoorbeeld een recente rekening van het energiebedrijf, een recent bankafschrift of een brief van de overheid met naam, adres en datum. 

  • Je geldige Nederlandse rijbewijs (of een ander geldig rijbewijs afgegeven in één van de EU landen). 

  • Eén óf twee recente pasfoto’s mee naar de ANWB-winkel. Wanneer je door meerdere landen reist, kan het voorkomen dat je twee verschillende IRB’s nodig hebt. 


Dan de laatste 2 

Als je net als mij echt voor lange tijd wegblijft. Kan je waarschijnlijk wel wat abonnenten opzeggen. Zonde van het geld. De laatste tip is, print een aantal briefjes uit met daarop de belangrijkste nummers die je in een noodsituatie bij jou wil hebben. Denk hier aan telefoonnummers, verzekeringsnummers etc. Houd altijd 1 papiertje in je zak. En stop de rest in ieder geval in elke tas die je bij je hebt. Daarnaast bij je paspoort. Verzin wat leuke plekken maar zorg dat het meerdere briefjes zijn, want je kan zomaar iets kwijtraken. Geloof mij in een noodsituatie ben je blij als je deze nummers direct bij de hand hebt en hier niet naar hoeft te zoeken. 


Zo, dat was weer lekker wat informatie voor jullie. Ga er alleen niet vanuit dat deze blog voldoende was als jijzelf van plan bent om voor langere tijd Nederland te verlaten. Doe altijd nog je eigen onderzoek. Wel heb ik onderaan deze blog een checklist gemaakt en wat links toegevoegd.  


Als je deze blog leuk vindt. Druk dan als je blieft op het hartje (rechts onder) om hem te likeën en als je nog iemand weet die deze interessant zal vinden kan je hem ook delen. (links onder)  


En misschien ben ik nog iets belangrijks vergeten. Geef dit dan als je blieft door.

  

Een korte checklist van wat je moet regelen:  

 

  • Vaccinaties  

  • Medicatie en je medisch paspoort. 

  • Visum (ieder geval na vragen of je deze nodig hebt). 

  • Houd het reisadvies goed in de gaten.  

  • Aanmelden voor de informatieservice van de ambassade. 

  • Check de datum van jouw paspoort.  

  • Internationaal rijbewijs aanvragen.  

  • Check de geldigheid van uw rijbewijs.  

  • Expat verzekering regelen.  

  • Ziektekostenverzekering opzeggen. 

  • DigiD checken. 

  • Uitschrijven uit Nederland.   

  • Iemand die jouw zaken kan regelen in een noodsituatie, voor verzekeringen etc.  

  • Iemand die jouw zaken kan regelen in een noodsituatie, voor financiën.  

  • Opzeggen van abonnementen (zonde om ergens voor te betalen wat je niet gebruikt.)  

  • Zoek uit welke taal ze daar spreken naast hun eigen taal.  

  • Boekje met plaatjes. 

  • Lijst met noodnummers maken.  

  • Check App's  reis- ziektekosten verzekering, bank etc.  en doe een update voor vertrek. 

   

Dit zijn geen zaken die ik heb hoeven te regelen maar misschien wel van toepassing zijn op jou:  

  

  • AOW  

  • Kinderbijslag en kindgebonden budget.  

  • Kinderopvangtoeslag  

  • Werkloosheid  

  • Zorgtoeslag  

  • Anw-uitkering  

  • Nederlands onderwijs voor uw kind.  

  • Studie en studieschuld.  

  • Auto  

  • Nederlandse documenten klaar maken voor gebruik in het buitenland.  

  • Verblijfsdocument inleveren.  

  

Bij deze de links:  

  



Altijd op de hoogte van de veiligheidssituatie in het buitenland en als u wilt, registratie bij de ambassade. https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/ 

 

 


 

Als je deze blog leuk vindt. Druk dan als je blieft op het hartje (rechts onder) om hem te likeën en als je nog iemand weet die deze interessant zal vinden kan je hem ook delen. (links onder) 



 
 
 

Komentar


© 2024 door muldercreations gemaakt met Wix.com

bottom of page